CHP'DEN ÜNİVERSİTE KAMPÜSLERİNE SANDIK TEKLİFİ

CHP

Havutça, genel ve yerel seçimlerde üniversite yerleşkelerine de sandık konulması için kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Namık Havutça, genel ve yerel seçimlerde üniversite yerleşkelerine de sandık konulması için kanun teklifi verdi. Havutça, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi, üniversite öğrencilerinin örgün eğitim aldıkları şehirlerde oy kullanmalarının yasal güvence altına alınmasını da öngörüyor.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören 6 maddelik kanun teklifi ile okullar, dershaneler ve özel okullar gibi üniversite yerleşkelerine de sandık konulmasının önü açılıyor.

Ayrıca, ikametgâhının bulunduğu il dışında okuyan üniversite öğrencisi örgün eğitim gördüğü il sınırları içinde oy kullanabilmesi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) inisiyatifindeyken kanun teklifi ile bu hak yasal güvence altına alınıyor.

Teklif, öngörülen düzenlemelerle ilgili olarak şu gerekçelere dayandırılıyor: “Üniversiteli öğrencilerin oy kullanmasını kolaylaştırıcı önlemlerin alınması ve bu konuda yasal düzenleme yapılması, öğrenci yurttaşlarımızın eğitim hakkı ve seçme hakkını bir arada kullanmasını sağlayacak, bir hakkın diğer hakkı engellemesinin de önüne geçecektir. Bununla birlikte üniversite yerleşkelerinde sandık kurulması, bu kanunun 74’üncü maddesindeki ‘Sandıkların konulacağı yerlerin belirlenmesinde seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde verebilmesi gözetilir’ hükmü gerekçesinin ruhu ile özdeşleşecektir.”

 



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı